Αρχείο ΚΚΕ 70 χρόνια ΔΣΕ

Tuesday, January 22, 2008

Ο ΣΥΡΜΟΣ και τα "του συρμού"

Αυτήν την Κυριακή 20/1 παρακολούθησα την εκδήλωση της ΚΝΕ στο ΣΥΡΜΟ για "Τα σταφύλια της οργής". Το έγκλημα ήταν προμελετημένο, αφού το είχα διαβάσει στον ολοκαίνουργιο ΟΔΗΓΗΤΗ και είχα πάει και εξοπλισμένος με κάμερα. Το πάλεψα να διαβάσω το βιβλίο αλλά την Κυριακη είχα φτάσει στο 1/4...Λοιπόν για να λέμε όλη την αλήθεια για "Τα σταφύλια της οργής" έιχα πρωτακούσει στο σχολείο αλλά για τη σχέση τους με την περίοδο στην οποία γράφτηκαν άκουσα ή μάλλον είδα σε μια εκπομπή που παρακολουθώ ανελλιπώς το "Infowar".
To "Infowar" το ανακάλυψα λίγο τυχαία καθώς περιπλανιόμουν στο Ιντερνετ, και από τότε δν έχω χάσει εκπομπή(τηλεοπτική) και τελευταία ακούω και τη ραδιοφωνική.! Ο λόγος που παραβρέθηκα είναι και η συμμετοχή του Άρη Χατζηστεφάνου, του δημοσιογράφου με την ιδέα για το "Infowar". Άκρως ενδιαφέρουσα η δουλιά του, την οποία επιμελείται με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Χρήστου Καρακεπέλη και την παρουσιάζει την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναλύοντας θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας (τα επιλέγει ανάλογα με της διεθνείς τάσεις όπως μας αποκάλυψε την Κυριακή). και στο δεύτερο μέρος χρησιμοποιεί τραγούδια, που αναφέρονται σε κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, για να δημιουργήσει ένα μίνι ντοκιμαντέρ το οποίο ακολουθεί τους ρυθμούς αλλά και την αισθητική βίντεο. Η πλευρά της αισθητικής απασχολεί ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη όπως είπε και σε ερώτηση την Κυριακή, θέλουν να δίνουν στον τηλεθεατή προιόν αισθητικής που να βγάζει νόημα. Τέλος το "Infowar" είναι ο μόνος συνεργάτης στην Ευρώπη του Democracy Now!(θα επανέλθω σε επόμενο πόστ για περισότερα)
Επί του θέματος όμως, στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκαν διασκευασμένα αποσπάσματα από το βιβλίο με ενδιάμεσα αποσπάσματα από την ταινία "Τα σταφύλια της οργής"(1940) σε σκηνοθεσία Τζον Φορντ. Και μετά παρακολουθήσαμε κοινό και συντελεστές το επεισόδιο για "Τα σταφύλια της οργής", εδώ το βλέπετε. Αμέσως ακολούθησε τοποθέτηση από τις συντονίστριες εδώτο βίντεο, και τον Άρη Χατζηστεφάνου εδώ και τον Χρήστο Καρακεπέλη. Στο τέλος των τοποθετήσεων δόθηκε και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να ακολούθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση. Το πλαίσιο που δόθηκε ήταν ότι το 1929 είχαμε μια κρίση στην Αμερική που την αντιμετώπισε το New Deal, τώρα έχουμε πάλι μια κρίση στην Αμερική που την αντιμετωπίζει με ένταση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, δύο κρίσεις οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές δύο τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιμετώπισης (ενννοείται ότι αυτό το πλαίσιο δεν τηρήθηκε:-)
Οι ερωτήσεις λοιπόν που ακολούθησαν κινήθηκαν περισσότερο γύρω από το "Infowar". Οι ερωτήσεις(όσες πρόλαβα να σημειώσω):
  • Γιατί ο Σταϊνμπεκ είχε μια τέτοια μεταστροφη;(αργότερα υποστήριξε τον πόλεμο στο Βιετνάμ)
  • Πόση ελευθερία υπάρχει στην επιλογή της ύλης και των θεμάτων στο Infowar;
Εδώ οι συντελεστές απάντησαν ότι υπάρχει "ύποπτα" πολύ ελευθερία και γνωρίζουν το λόγο της εκπομπής για τους ίδιους: για να εκπροσωπούν τις ιδεές τους και όχι για να εκτονώνουν της ανάγκες του συστήματος. Αλλά αναρωτιούνται αν είναι καλό να είσαι το άλλοθι;.
  • Πως προκύπτει η παραγωγή;πως γίνεται η εκπομπή;
  • Η κρίση του '29 έφερε το Β' Παγκόσμιο αυτή η κρίση τι θα φέρει;(πολύ χειρότερη η σημερινή)
  • Θα κάνετε κάτι ανάλογο για θέματα δικά μας;θα ασχολείστε μόνο με θέματα σε "μακρινές χώρες";δεν μπορεί να γίνει αναλογη δουλιά για την Ελλάδα;
Η απάντηση ήταν κατηγορηματική και ήταν "ΟΧΙ". Με τίποτα δεν θα τους αφήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.(βλέπε "Good night and good luck"). "Προσπαθούμε να μιλούμε πάντα παραβολικά και αφήνουμε στους τηλεθεατές να συνδέσουν αυτά που γίνονται "μακριά" με αυτά που γίνονται εδώ". και η ακόλουθη ερώτηση είναι παρόμοια.
  • Πόσο ανατρεπτική μπορεί να γίνει μια τέτοια εκπομπή; Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που να αλλάξουν το σκηνικό;
"Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θα έκαναν αυτή τη δουλιά πολύ καλύτερα ", απαντά ο Άρης Χατζηστεφάνου, "αλλά δεν τους δινέται η δυνατότητα μέσα από τα ιδιωτικά κανάλια".Όσο για το πόσο αλλάζει το σκηνικό σίγουρα δν αλλάζει από μέσα, αλλά από έξω από τους δρόμους, πρόσθεσε.

Την κατανοήση σας και τη συγγνώμη μου για όποιες παραλείψεις, λάθη, αλλοιώσεις στη μεταφορά γεγονότων και λόγων, στην κακή ποιότητα των φωτογραφιών και του βίντεο. Είπα και γω να αφήσω για λίγο τα έδρανα του αμφιθεάτρου και τους πάγκους του εργαστηρίο και να κάνω "ρεπορτάζ" τρομάρα μου....ελπίζω να μην τα θαλάσσωσα πολυ.
Α και μείνετε συντονισμένοι μας υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν για προβολή στο ΣΥΡΜΟ και την εκπομπή για τον Ισπανικό Εμφύλιο!!!γιούπι!

Τώρα περί "του συρμού" θα έγραφα για το Λαζόπουλο αλλά είναι αργά και αύριο έχω εργαστήριο. απλά λέω ότι έπι μία μιση ώρα ασχολιόταν με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ των ημερών...και κουβέντα για το συλλαλητήριο σήμερα 22/1, τις απεργίες στα λιμάνια, ΤΑ προηγούμενα σκάνδαλα, το ασφαλιστικό...

2 comments:

Rocean said...

Μόλις ανακάλυψα το blog σου και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον... 2 παρατηρήσεις όμως... Ωραία η photo του φόντου, αλλά δεν διαβάζεται το κείμενο... Θα μας βγουν τα μάτια... :-)

Επίσης ενεργοποίησε την επιλογή να μπορεί να κάνει comment οποιοσδήποτε και όχι μόνο οι εγγεγραμμένοι στον blogger... Όσοι είμαστε από wordpress ή άλλες πλατφόρμες κλέφτες θα γίνουμε? :-)

JohnyQ said...

Καλώς σε βρήκα!

το προσέχω όσο μπορώ με τα γράμματα και θα τ'αλλάξω..την επιλογή για τα comment δεν την ήξερα...θα το κάνω μόλις το βρώ