Αρχείο ΚΚΕ 70 χρόνια ΔΣΕ

Tuesday, November 6, 2012

Κόκκινος Οχτώβρης και Κινηματογράφος

Από το άρθρο στον Οδηγητή αυτού του μήνα προτείνονται κάποιες ταινίες για τα 95 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση.

Η μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της ανθρωπότητας «απ' το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας». Η απελευθερωτική δύναμη του Οχτώβρη, εκφράστηκε τόσο στον πολιτισμό της νεαρής Σοβιετικής Ένωσης όσο και στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μεγάλοι δημιουργοί, σ' όλο τον κόσμο, εμπνέυστηκαν απ 'την Οχτωβριανή Επανάσταση, έθεσαν το έργο τους στην υπηρεσία της εργατικής τάξης. Ένα μικρό κομμάτι από αυτήν την πολύ πλούσια δημιουργία που εμπνεύστηκε από τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης παρουσιάζεται παρακάτω
"Οχτώβρης", 1927 Γυρίστηκε για τα δεκάχρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης.. Όπως και στο "Θωρηκτό Ποτέμκιν", δεν υπάρχει κεντρικός ήρωας, αλλά πρωταγωνιστεί η μάζα. Οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες, επιλεγμένοι από τους δρόμος και τα εργοστάσια με αυστηρά τυπολογικά κριτήρια. Οι υπότιτλοι ενσωματώθηκαν στο μοντάζ ως ένα δυναμικό γραφιστικό στοιχείο. Ο Αϊζενστάιν εφάρμοσε στον "Οχτώβρη" τη θεωρία του για "διανοητικό μοντάζ", που στηρίζεται σε συσχετισμούς των εικόνων και σε μεταφορικούς συμβολισμούς των αντικειμένων.(με ελληνικούς υπότιτλους).
Η ταινία είναι γνωστή και ως "Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο" από το ομώνυμο βιβλίο του Τζον Ριντ.

"Γενική γραμμή", 1929 Η κλασική αυτή ταινία του μεγάλου σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν πραγματεύεται τον τιτάνιο αγώνα της νεαρής σοβιετικής εξουσίας για να μπουν οι βάσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και πιο συγκεκριμένα για τον αγώνα ενάντια στα απομεινάρια της αστικής τάξης στην πόλη και στο χωριό, το κίνημα της κολεχτιβοποίησης, την περίοδο 1929-1932, αλλά και την πάλη απέναντι στις δυνάμεις της φύσης και στις προλήψεις και δεισιδαιμονίες που παρέμεναν ριζωμένες στις απομακρυσμένες περιοχές της αχανούς Σοβιετικής Ρωσίας.(με αγγλικούς υπότιτλους)
Η ταινία είναι γνωστή και ως "Το παλιό και το νέο"

Στον παρακάτω φάκελο θα ανέβουν οι προτεινόμενες ταινίες σιγά σιγά

No comments: