Αρχείο ΚΚΕ 70 χρόνια ΔΣΕ

Friday, February 4, 2011

Ανακοινώσεις Παγκόσμιων οργανώσεων για την Αίγυπτο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων σε αρκετές χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κυρίως στην Τυνησία, την Αίγυπτο και το Λίβανο. Αυτές οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη θέληση και ικανότητα των λαών των χωρών αυτών στους αγώνες τους για πλήρη ανεξαρτησία, την ελευθερία και τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό.Στην πρώτη θέση ήταν η Τυνησία όπου ο λαός κατέβηκε στους δρόμους εδώ και αρκετές εβδομάδες ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς του πρώην - αποχώρησε - πρόεδρου Bin Ali, που είχε τον έλεγχο της Τυνησία μέσω της ωμής βίας για 24 χρόνια. Ο λαός πετύχε το αίτημά του στην εκδίωξη του Bin Ali, που κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία. Τώρα, μια νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε, αλλά οι άνθρωποι ακόμα την αρνούνται και απαιτούν βαθύτερες μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΔΝ υποστηρίζει τα αιτήματα της νεολαίας και του λαού της Τυνησίας στα αιτήματά τους για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος σε δημοκρατικές βάσεις και τη νομιμοποίηση των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και τις απαιτήσεις τους να μηνύσουν τα σύμβολα του πρώην καθεστώτος και αναγκάζοντας τους έξω της πολιτικής ζωής πλήρως και να επιστρέψουν τις περιουσίες που έκλεψαν από τον Τυνησιακό λαό.

Στο Λίβανο, η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε μετά την παραίτηση 11 υπουργών από αυτή. Αυτό το βήμα οδήγησε στην εκδίωξη της κυβέρνησης στηριζόμενης από τις ΗΠΑ και παρουσίασε ένα σοκ για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να χειραγωγήσουν το Λίβανο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΔΝ υποστηρίζει τα δικαιώματα του λαού του Λιβάνου για την επιλογή της δικής τους κυβέρνησης χωρίς ξένες επεμβάσεις. Επίσης, υποστηρίζουμε τους αγώνες της Λιβανέζικης νεολαίας μέσα από τις διαδηλώσεις που διοργανώνονται για τα οικονομικά δικαιώματά τους έναντι του συστήματος υψηλής φορολογίας για τα βασικά τρόφιμα και προϊόντα, καθώς και επί των καυσίμων.

Η Αίγυπτος σήμερα γίνεται μάρτυρας μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πρόσφατη ιστορία της, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν καθημερινά κατά του καθεστώτος, ηρωικά ξεπερνώντας το κύμα της καταστολής που αρχικά εκείνοι ήταν ο στόχος του, και απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ, που εξουσιάζει την Αιγύπτου εδώ και 30 χρόνια, καθώς επίσης και για την παραίτηση από τα σύμβολα αυτού του διεφθαρμένου καθεστώτος. Η ΠΟΔΝ υποστηρίζει τα αιτήματα της Αιγύπτικής νεολαίας στη μεταρρύθμιση του συστήματος μέσω συνταγματικών τροποποιήσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά και στα αιτήματά τους για υψηλότερους μισθούς και λιγότερους φόρους.

Η Αίγυπτος είναι μια κύρια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην περιοχή που βρίσκεται στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ και κάποια πραγματική αλλαγή θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η ΠΟΔΝ υποστηρίζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο και στην περιοχή και καλεί τη νεολαία στη Μέση Ανατολή να ενώσει τις προσπάθειές της και τους αγώνες μέσα από κοινές δράσεις για ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο δημοκρατικών δικαιωμάτων και οικονομικών και κοινωνικών μετασχηματισμών. Η ΠΟΔΝ πλήρως υιοθετεί το αίτημα για την άμεση παραίτηση του Προέδρου Μουμπάρακ, συνώνυμο της τυραννίας, καταπίεσης και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό στην περιοχή.

Τέλος, η ΠΟΔΝ θεωρεί ότι αυτοί οι αγώνες είναι μια απόδειξη και πηγή έμπνευσης για όλους τους νέους του κόσμου, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και την πιο βίαιη καταστολή, είναι δυνατό να αντισταθούν και να κερδίσουν!

[πηγή: ΠΟΔΝ]

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Αιγύπτου

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης «χαιρετίζει τον αιγυπτιακό λαό που εδώ και δέκα μέρες διαδηλώνει θαρραλέα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο αλλά και σε άλλες βασικές πόλεις της Αιγύπτου για το δικαίωμά του να καθορίζει την τύχη του σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και να αποφασίζει για το καθεστώς της χώρας του με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων και των φτωχών. Καταγγέλλουμε τις πρόσφατες ένοπλες ενέργειες ενάντια στις ειρηνικές διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ, όπου τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και ζητάμε την άμεση λήξη των προκλήσεων της αστυνομίας ή των ένοπλων συμμοριών των υποστηρικτών του παλιού καθεστώτος. Το ΠΣΕ καταδικάζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της ΕΕ και όλων των άλλων που έχουν για χρόνια στηρίξει τις αιγυπτιακές κυβερνήσεις, και που τώρα επιχειρούν να επιβάλουν μια νέα πρόθυμη και φιλική προς τα συμφέροντά τους κυβέρνηση.

Η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού είναι ένα γεγονός και μια σημαντική "επένδυση" για τους μελλοντικούς αγώνες του. Αποδεικνύει πως η Ιστορία γράφεται από τις μάζες που μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους, ακόμα και ενάντια σε πανίσχυρα καθεστώτα και τους ξένους υποστηρικτές τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο φιλειρηνικό λαό της Αιγύπτου και στην Επιτροπή Ειρήνης της Αιγύπτου και καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να αποστείλουν μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης στους συνεργάτες μας στην Αίγυπτο».
Η ΕΕΔΥΕ

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης, σε ανακοίνωσή της για την εξέγερση του λαού της Αιγύπτου, τονίζει τα ακόλουθα:

«Η κοινωνική εξέγερση του αιγυπτιακού λαού αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο κουφόβραζε εδώ και δεκαετίες κάτω από μια πολιτική που δημιουργεί φτώχεια και ανεργία στο λαό της Αιγύπτου και είχε συντρίψει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον πολύπαθο εξεγερμένο λαό της Αιγύπτου και να καταδικάσει το ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες στήριζαν και συνεργάζονταν με την κυβέρνηση Μουμπάρακ, προβάλλοντάς τον ως υπόδειγμα δημοκρατίας. Να απαιτήσει να σταματήσουν οι διώξεις και το χτύπημα των εξεγερμένων λαϊκών μαζών. Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Επιτροπή Ειρήνης της Αιγύπτου και στον εξεγερμένο λαό της Αιγύπτου. Καταδικάζουμε τη βάρβαρη επίθεση παρακρατικών ομάδων στους χιλιάδες διαδηλωτές.

Τώρα που ο λαός ξεσηκώθηκε, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και από δίπλα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποκριτικά κόπτονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, με στόχο να τον παραπλανήσουν και να παρέμβουν στον καθορισμό των εξελίξεων, ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου.

Δυναμώνει ο κίνδυνος η Ελλάδα να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στις αντιθέσεις και στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή για διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.ά.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, αλλά και στην Τυνησία και στις άλλες χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, έρχονται να αποδείξουν για μια ακόμα φορά ότι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και να καθορίσουν με τη δράση τους τι είναι νόμιμο, δίκαιο και αναγκαίο για τα συμφέροντα των εργαζομένων, της νεολαίας και όλου του λαού».ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στο λαό της Αιγύπτου

Την αλληλεγγύη της στο λαό της Αιγύπτου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αδελφική αλληλεγγύη της στο λαό της Αιγύπτου, που αγωνίζεται για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Η εργατική τάξη της Αιγύπτου ηγείται αυτού του αγώνα και τους ευχόμαστε επιτυχία στους στόχους τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου να σταματήσει αμέσως τις δολοφονίες και συλλήψεις διαδηλωτών.

Η διεθνής κοινή γνώμη καταδικάζει την πολιτική και την τακτική των ΗΠΑ, που προσπαθούν να ελέγξουν τις εξελίξεις και να τοποθετήσουν νέα εργαλεία, τις νέες μαριονέτες τους, στην ηγεσία του αιγυπτιακού κράτους.

Ζητάμε να σταματήσει η παρέμβαση των ιμπεριαλιστών στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. Ο λαός αυτής της χώρας είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του.

Η εξέγερση του λαού της Αιγύπτου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έρχεται να αποδείξει ότι οι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας».

No comments: