Αρχείο ΚΚΕ 70 χρόνια ΔΣΕ

Thursday, May 27, 2010

Αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης μπροστά στις πρυτανικές εκλογές στο ΕΜΠ - Μάιος 2010

Ζούμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την ΕΕ, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο, που επιχειρούν να πάρουν πίσω ό,τι οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει με ταξικούς αγώνες και αίμα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος τους είναι να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία στην αναπαραγωγή των κερδών, να προετοιμάσουν τη φάση της ανάκαμψης από την καπιταλιστική οικονομική κρίση σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η οικονομική κρίση δεν είναι απότελεσμα «κακής» διαχείρησης, αλλά σύμφυτο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού. Η διαχείριση ("σοσιαλιστική ή νεοφιλεύθερη") και αντιμετώπισή της από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις - μέσα πάντα στο καπιταλιστικό σύστημα - εντάσσεται οργανικά στη στρατηγική της ΕΕ, που δένει βαθύτερα τη χώρα μας στο άρμα των ανταγωνισμών και των ενδοϊμπεριαλιστικό αντιθέσεων.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ τρομοκρατούν το λαό για προχωρήσουν τα μέτρα σαρώνοντας τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διασφαλίζοντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Από κοντά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αθωώνει τη στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, διαλέγει ιμεριαλιστή (ΕΕ ή ΔΝΤ) και ζητάει τη «δίκαιη» κατανομή των βαρών της κρίσης!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί μια χιονοστιβάδα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων ενάντια στο εισόδημα των εργαζομένων, στην κοινωνική ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, στην υγεία και στην παιδεία. Τα αντιδραστικά μέτρα που ανακοίνωσε για την παιδεία και το λεγόμενο «νέο σχολείο», ο χαρακτήρας των ΑΕΙ και ΤΕΙ με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/2005, η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και το διαβόητο αυτοδιοίκητο, αποτελούν όχι μόνο ένα ακόμα μεγάλο βήμα στη κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και ταξικής διαφοροποίησης της εκπαίδευσης, αλλά ξεθεμελιώνουν συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα. Συμπληρώνουν και βαθαίνουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που αποφάσισαν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν και ήδη εφαρμόζονται, τον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο, τα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα, τα μεταπτυχιακά δύο κύκλων με δίδακτρα και προαπαιτούμενα, την εκβιαστική εφαρμογή της αξιολόγησης υπό την απειλή της μη χρηματοδότησης με γνώμονα το κέρδος των επιχειρήσεων.

Γενικότερος στόχος είναι η εκπαίδευση να προσαρμοστεί στις αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας, να υποταχθεί πλήρως στους στόχους του Μάαστριχ, της Λισσαβόνας και της Μπολόνια. Να προετοιμάσει τη στρατιά των αυριανών φτηνών «ευέλικτων» εργαζόμενων, διαποτισμένους με τις αξίες της πλουτοκρατίας και πλήθους αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών αντιλήψεων, διανθισμένων με περισσό αντικομμουνισμό. Στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν προχωρήσει, ενώ ετοιμάζονται νέες αλαγές για την ολοκληρωτική παράδοσή της στην επιχειρηματική κερδοφορία, με νέες περικοπές στη χρηματοδότηση, με διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, με ιδιωτικοποίηση μιας σειράς πλευρών της λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Αυτή την πολιτική έτρεξαν να χειροκροτήσουνοι διοικήσεις των πανεπιστημίων, οι ισχυρές συντεχνίες των επαγγελματικών (π.χ. ΤΕΕ) και η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ - που απαρτίζεται από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - έχει μετατρέψει τα συνδικαλιστικά όργανα των διδασκόντων σε αρωγό των αντιδραστικών αλλαγών στο Πανεπιστήμιο. Οι πρυτανικές αρχές, οι πρόεδροι σχολών καλούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να παίξουν βασικό ρόλο στη στήριξη και προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όλοι οι παραπάνω στήριξαν τα μέτρα που επέβαλαν την υποταγή της στη στρατηγική της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επιχειρούν να εγκλωβίσουν ΔΕΠ και φοιτητές σε συντεχνιακές λογικές αντιπαράθεσης ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες που σήμεραολοκληρώνουν την εικόνα του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου. Εκφράζουν τις απόψεις των αστικών κομμάτων και των κομμάτων που από τη μία αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ κι από την άλλη προσπαθούν τάχα να κρατήσουν αλώβητο το πτυχίο, να εγκλωβίσουν φοιτητές σε αυταπάτες.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες! Τα νέα πρυτανικά σχήματα που θα εκλεγούν, θα κληθούν να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτκών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όλοι οι υποψήφιοι στις επερχόμενες πρυτανικές εκογές στο ΕΜΠ έχουν γνωστή διαδρομή, προσανατολισμό και συμμάχους. Έχουν τη στήριξη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού στηρίζουν τις ευρωενωσιακές επιταγές στην εκπαίδευση. Ανήκουν κι έχουν τη στήριξη εκείνων των μελών ΔΕΠ που έχουν ή επιδιώκουν διασυνδέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα. Δε θέλουν ούτε μπορούν να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα εργαζόμενων, φοιτητών και καθηγητών του ιδρύματος που προκύπτουν ακριβώς λόγω της επιχειρηματικής λειτουργίας του ΕΜΠ, γιατί στηρίζουν και είναι συνυπεύθυνοι γι' αυτή.

Η καπιταλιστική κρίση διαλύει τις αυταπάτες. Προοδευτική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα δεν υπάρχει. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου διαμορφώνουν μια ζωή και μια παιδεία που χωράνε όλο και λιγότερους από την εργατιά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρέπει να επιλέξουμε: με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε. Ένα αγωνιστικό πρυτανικό σχήμα σήμερα πιο επιτακτικά πρέπει να συγκρούεται, να μην υπακούει στις αντιδραστικές επιλογές του κεφαλαίου, του πολιτικού προσωπικού του που θέλει την παιδεία εμπόρευμα μα κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Να παίρνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση οργάνωσης της πάλης ενάντια σ' αυτές μέσα στο ΕΜΠ και συνολικά στην κοινωνία. Στις συνθήκες αυτές δε στάθηκε δυνατή η κατάρτιση ενός αγωνιστικού υποψήφιου πρυτανικού σχήματος στη βάση αυτών των προϋποθέσεων. Καλούμε λοιπόν όλους τους φοιτητές, τους μεταπτυχιακούς, τους εργζόμενους, τα μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ στις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές του ιδρύματος σε πρώτο και δεύτερο γύρο να ψηφίσουν άκυρο, λευκό ή να απέχουν, να μην μπούν σε πλαστά διλήμματα, να μη διαλέξουν το «μη χείρον βέλτιστον», να μην υποκύψουν σε πιέσεις, εκβιασμούς, ρουσφέτια.

Καλούμε τους φοιτητές να συσπειρωθούν στις Επιτροπές Αγώνα, στο ΜΑΣ. τους εργαζόμενους να στηρίξουν την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, το διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ που στηρίζει τη ΔΗΠΑΚ, όλες δηλαδή τις στο ΕΜΠ που παλεύουν σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση να δώσουν βροντερό παρόν στην οργάνωση των αγώνων πριν αλλά κυρίως μετά απ' τις πρυτανικές εκλογές! Για τη διαμόρφωση σταθερής συσπείρωσης στη γραμμή της ανυπακοής στην ΕΕ και στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Στη γραμμή της ανυπακοής στην πολιτκή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να εξωραΐσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία. Στη γραμμή αντεπίθεσης απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτκή που προωθούν.

Καλούμε τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στο ΕΜΠ, τα μέλη ΔΕΠ να συγκροτήσουμε μέτωπο ανυπακοής και ανταπίθεσης στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, που θα παλέψει πριν και κυρίως μετά τις πρυτανικές εκλογές ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Μέτωπο που θα ενώσει τον αγώνα μας για την παιδεία με τον αγώνα όλου του λαού και των παιδιών του να ζούν, να δουλεύουν και να σπουδάζουν με δικαιώματα, σε μια κοινωνία χτισμένη στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που θα κάνει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι λαϊκή περιουσία.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΜΠ του ΚΚΕ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΜΠτης ΚΝΕ

*κράτησα την ορθογραφία και τις υπογραμμίσεις του πρωτότυπου. τι απλά εξηγεί την καπιταλιστική κρίση " δυσκολία στην αναπαραγωγή των κερδών"!

περισσότερα στον Ριζοσπάστη
Οχι στα πλαστά διλήμματα
Θετικό το αποτέλεσμα για την «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση»

No comments: